top of page
  • Foto van schrijverstephan van gelder

Zijn zonnepanelen in 2024 nog rendabel om te laten installeren?

Het antwoord volgens Ecolectrix.nl is: Jazeker!


De laatste maanden was er veel ophef over of zonnepanelen nog wel interessant zouden zijn. Gelukkig is er besloten dat voorlopig de salderingswet gewoon blijft zoals het is! De terugverdientijd blijft dus nog steeds ongeveer 5 jaar. En dat is goed nieuws voor als u nog van plan bent zonnepanelen aan te schaffen.


Een wetsvoorstel om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen, heeft geen meerderheid gekregen in de eerste kamer. Meerdere partijen geven aan tegen te gaan stemmen. Zij geven aan te vrezen dat bij afschaffing van het salderen, zonnepanelen niet meer zullen worden aangeschaft door mensen die wat minder te besteden hebben. Dit zou verduurzaming juist tegen gaan, terwijl we de wereld juist willen verduurzamen voor de toekomstige generaties.


Maar wat is salderen nou eigenlijk?

Met je zonnepanelen wek je je eigen groene stroom op. Een deel van de opgewekte energie zal je niet direct gebruiken in je huishouden. Dit gedeelte lever je terug aan je energiemaatschappij via het elektriciteitsnet.

Op sommige momenten, zoals 's avonds, wekken de zonnepanelen geen energie op. Je neemt je elektricteit dan juist af van het elektriciteitsnet.


Het verrekenen van deze twee waarden heet ‘salderen’.

Hierbij wordt de volgende aftreksom gemaakt:

  • Stroom aan jou geleverd (kWh) – Stroom door jou geleverd (kWh)

Het elektriciteitsnet werkt daardoor zoals een grote thuisbatterij: je levert er stroom aan als je veel opwekt en je haalt het er weer uit als je het nodig hebt.


U begrijpt dat de salderingsregeling financieel voor huishoudens erg gunstig is en er vanwege deze salderingsregeling al veel mensen zonnepanelen hebben laten installeren.


De overheid en energieleveranciers kost de salderingsregeling echter veel geld.

Een overschot aan opgewekte elektriciteit mag je op een later moment aftrekken van je verbruik.


Wat zijn de voorwaarden om gebruik te maken van de salderingsregeling?

Bij het salderen gelden voorwaarden, namelijk:

  • Er geldt een salderingsgrens: bij het salderen mag er geen negatief getal uitkomen.

  • Er kunnen terugleverkosten van toepassing zijn voor stroom die je aan het net teruglevert, afhankelijk van je energieleverancier.

  • Als er meer stroom wordt teruggeleverd dan dat je zelf verbruikt, krijg je van de energieleverancier een terugleververgoeding per kWh.

  • Je moet de elektriciteit die je afneemt via dezelfde aansluiting terugleveren aan het elektriciteitsnet, anders mag je niet salderen.


Zijn zonnepanelen nog interessant als de salderingsregeling in de toekomst zou worden afgeschaft?


Ook na afschaffing van de salderingsregeling zullen zonnepanelen nog rendabel zijn. De terugverdientijd is dan ongeveer 7 jaar, in plaats van 5 jaar.


Zonnepanelen zijn duurzaam en kostenbesparend, je kunt groene energie opwekken en tegelijkertijd uw energierekening verlagen. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, na de terugverdientijd wekt u dus uw eigen gratis stroom op. Pure winst! Bij Ecolectrix geloven wij dat zonnepanelen dus interessant blijven, ook als het salderen ooit afgeschaft wordt.

In de toekomst zullen er daarnaast altijd goede alternatieven zijn, zoals het opslaan van uw opgewekte energie in een thuisbatterij. Uiteraard helpt Ecolectrix graag bij de vakkundige installatie hiervan.


6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page