top of page
  • Foto van schrijverstephan van gelder

Zijn zonnepanelen door de terugleverkosten nog rendabel?

Bijgewerkt op: 30 mei

De afgelopen weken waren zonnepanelen regelmatig in het nieuws. Door de nieuwe terugleverkosten die veel energiemaatschappijen gaan invoeren, is er veel onrust en onduidelijkheid over zonnepanelen bij huizenbezitters. Door de salderingsregeling was het financieel erg aantrekkelijk om in zonnepanelen te investeren. Maar door de terugleverkosten vragen consumenten zich af of zonnepanelen nog rendabel zijn en/of het nog verstandig is te investeren in zonnepanelen.


Maar wat zijn die terugleverkosten nu eigenlijk? Is het nog rendabel om zonnepanelen te laten plaatsen en hoe eerlijk is het dat consumenten moeten betalen voor hun eigen opgewekte groene stroom?


Stephan van www.ecolectrix.nl vertelt u er graag over.



Wat zijn terugleverkosten?

Terugleverkosten zijn vaste kosten die je betaalt aan de energieleverancier wanneer je stroom opwekt met je zonnepanelen en deze stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet. Je hoeft dus enkel terugleverkosten te betalen als je teruglevert aan het stroomnet. De hoogte van je terugleverkosten hangt af van de hoeveelheid teruggeleverde stroom en je energiemaatschappij.


Is het eerlijk dat ik moet betalen voor mijn eigen opgewekte stroom?


Bijna 40% van alle Nederlandse gezinnen heeft zonnepanelen en maakt daarmee gebruik van zonne-energie. Erg duurzaam! Toch zorgt de toeneming van het aantal zonnepanelenbezitters voor uitdagingen op het elektriciteitsnet.

Op zonnige dagen wordt er namelijk veel energie opgewekt en en een groot deel hiervan wordt teruggeleverd aan het energienet. Het kan voorkomen dat er zoveel zonnestroom wordt opgewekt dat er veel meer aanbod dan vraag naar stroom is. Er is dan sprake van overproductie. Op dat moment kan de stroomprijs zelfs negatief worden. Dit kost de energiemaatschappijen veel geld. Door de salderingsregeling mogen zonnepaneleneigenaren namelijk alle stroom die ze jaarlijks terugleveren aan het energienet, wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Voor de stroom die je saldeert, ontvang je dus hetzelfde stroomtarief als je huidige energietarief.


Eerder werden deze kosten verdeeld over huishoudens met en zonder zonnepanelen. Om deze kosten op een eerlijke manier te verdelen, betalen vanaf nu alleen huishoudens met zonnepanelen terugleverkosten. Huishoudens zonder zonnepanelen hoeven deze kosten dus niet meer te betalen. 


Hoeveel terugleverkosten moet ik betalen?


Zonnepaneelbezitters die nu een nieuw energiecontract moeten afsluiten, komen voor een lastige keuze te staan. Steeds meer energieleveranciers brengen namelijk terugleverkosten in rekening en dan heb je ook nog dynamische energiecontracten.

Daardoor zijn de energiecontracten van de energiemaatschappijen bijna niet meer met elkaar te vergelijken. Bij de ene energieleverancier betaal je kosten gebaseerd op de hoeveelheid stroom je teruglevert en bij het andere bedrijf betaal je een hoger leveringstarief. Er zijn nog maar enkele energieleveranciers die geen terugleverkosten rekenen. De verschillen tussen energieleveranciers zijn daardoor nu erg groot, blijkt uit een analyse van NU.nl. Bij bedrijven die nog geen terugleverkosten rekenen krijgen zonnepaneelbezitters vaak nog geld terug. Maar bij energiebedrijven die wel kosten rekenen ben je soms juist honderden euro's per jaar kwijt.


Zijn zonnepanelen bij terugleverkosten dan nog rendabel?

Het korte antwoord is: Ja, mits er goed gebruik wordt gemaakt van de eigen opgewekte energie. Direct verbruiken of opslaan d.m.v. een thuisaccu is de oplossing.


Nu de terugleverkosten erbij komen is het begrijpelijk dat veel mensen zich afvragen of het nog steeds slim is om zonnepanelen te kopen. Investeren in zonnepanelen blijkt nog steeds een verstandige keuze te zijn.


De terugverdientijd gaat iets omhoog (circa 10 jaar). maar zonnepanelen gaan gemiddeld zo'n 25 jaar mee.

Nadat je de zonnepanelen hebt terugverdiend, is de energie die je opwekt pure winst. Je hoeft namelijk niet meer de investering die je hebt betaald voor de zonnepanelen terug te verdienen. Na de terugverdientijd heb je dus gratis groene energie. Uiteindelijk kan dit oplopen tot duizenden euro’s besparing op je energiekosten. Hoe hoog deze besparing precies is, hangt af van hoeveel zonnepanelen je hebt en hoeveel ze opwekken. Maar, onderaan de streep is het dus nog steeds slim om te investeren in het kopen van zonnepanelen. Daarnaast kan de investering sneller terugverdiend worden door het verminderen van de terugleverkosten.


Hoe kan ik de terugleverkosten verminderen?

Hoe meer je zelf verbruikt , des te minder lever je terug. Verbruik dus zoveel mogelijk stroom overdag, wanneer je zonnepanelen aan het opwekken zijn.


Welke apparaten kan ik het beste aanzetten om de zonnestroom op een effectieve manier te benutten in mijn huishouden?


  • Wasmachine en droger Een wasmachine verbruikt ongeveer 1 kWh per wasbeurt. Een droger ongeveer 1,5 kWh per droogbeurt. Het loont dus om zoveel mogelijk gebruik te maken van uw was- en droogmachine

  • Het thuis opladen van je Elektrische auto

Een laadpaal thuis is de ideale manier om zoveel mogelijk van de opgewekte energie direct te verbruiken en daarmee terugleverkosten te voorkomen. Het meest ideale is hierbij d.m.v. load balancing en de app van uw laadpaal ervoor te zorgen dat uw auto gaat laden wanneer uw zonnepanelen het meest opwekken (niet elke laadpaal is hiervoor geschikt). De overige stroom wordt waarschijnlijk gebruikt door de overige apparaten. Op deze manier minimaliseer je jouw teruglevering over de gehele dag.


  • Elektrische boiler Je kunt een elektrische boiler gebruiken om op zonnige dagen water te verwarmen en deze later weer te gebruiken. Daarmee bespaar je niet alleen op de terugleverkosten, maar ook op je gasverbruik.



  • Thuisaccu

De zon schijnt natuurlijk niet de gehele dag, waardoor je niet altijd genoeg eigen stroom opwekt. En als uw zonnepaneleninstallatie veel opwekt op een zonnige dag, bent u niet altijd thuis. Dan is het handig als je het deel wat je niet direct verbruikt, kunt opslaan. Dit kan met behulp van een thuisaccu. Je kunt de opgeslagen energie dan verbruiken wanneer het u zelf uitkomt.


  • Elektrisch koken / gebruik oven / elektrische vloerverwarming

Ook het laten installeren van een inductiekookplaat, het installeren van elektrische vloerverwarming of het gebruik van apparatuur wat veel stroom verbruikt, bijvoorbeeld een oven, kan helpen bij het voorkomen van teruglevering .


Ben je door dit artikel overtuigd dat zonnepanelen nog rendabel kunnen zijn? Ecolectrix is uw erkend zonnepanelen installateur in Etten-Leur. Vraag vrijblijvend advies en een offerte op! Ook voor je laadstation thuis, je thuisaccu, installatie van je inductiekookplaat of andere elektra opdracht kan je bij Ecolectrix terecht. De klant tevreden? Dan zijn wij dat ook!


Vraag vrijblijvend een offerte op: www.ecolectrix.nl/contact / info@ecolectrix.nl



77 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page